Με την εκλογή των οκτώ νέων Προέδρων, των εκατόν πενήντα μελών της Κεντρικής Επιτροπής, των τριών μελών του προεδρείου της και των είκοσι τριών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής έληξαν οι εργασίες της 10ης Συνέλευσης του ΠΣΕ που συνήλθε στο Πουσάν της Ν. Κορέας από τις 30/10 - 8/11/2013.

Με βάση το πάγιο ποσοστό του 25%, που διέπει τη συμμετοχή των Ορθοδόξων και των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών σε όλα τα όργανα, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης και ο Πατριάρχης των Καθολικών της Αρμενίας με έδρα το Ετσμιατζίν κ. Κάρεκιν εξελέγησαν Πρόεδροι του ΠΣΕ για τα προσεχή οκτώ χρόνια, διαδεχόμενοι αντιστοίχως τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και τον μακαριστό Κόπτη Πατριάρχη Σενούντα. 

Στην Κεντρική Επιτροπή οι Ορθόδοξες Εκκλησίες κατέλαβαν 27 θέσεις (ποσοστό 18%) και οι Αρχαίες Ανατολικές 11 (7%). 

Ανάμεσά τους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος και Προύσης κ. Ελπιδοφόρος και η Καθηγήτρια κ. Δήμητρα Κούκουρα, από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ και η λέκτορας κ. Μαρίνα Κολοβοπούλου, από την Εκκλησία της Κύπρου ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος και η δ. Σόνια Τζιοβάννι, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ.

Στο προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής επανεξελέγη για δεύτερη φορά ο Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος στη θέση του Αντιπροέδρου, ενώ στην Εκτελεστική Επιτροπή που αποτελείται από είκοσι τρία μέλη, οι Αρχαίοι Ανατολικοί κατέχουν δύο θέσεις και οι Ορθόδοξοι πέντε, εγγίζοντας το ποσοστό των 30%, εφόσον ως 5ο μέλος προταθεί νέος ή νέα κάτω των 30 ετών ή γυναίκα, λόγω των υποχρεωτικών ποσοστώσεων αυτών των κατηγοριών. 

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια την 5η θέση κατέλαβε η κ. Κολοβοπούλου, ενώ τις υπόλοιπες 4 οι Μητροπολίτες Σασίμων κ. Γεννάδιος (αντιπρόεδρος) και Ταργκοβιστίου κ. Νήφων (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο πρωτοπρ. Μιχαήλ Γκουντιάγιεφ (Πατριαρχείο Μόσχας) και ο ιατρός κ. Audeh Quawas (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων).

Οπως είναι γνωστό η Κεντρική Επιτροπή έχει την ευθύνη να πραγματοποιεί τους στόχους που θέτει η Γενική Συνέλευση, να αναθεωρεί και να εποπτεύει τα προγράμματα του ΠΣΕ και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του. 

*Η κα. Δήμητρα Κούκουρα είναι καθηγήτρια στην θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη





ΠΗΓΗ ''ΔΟΓΜΑ.GR''

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top