Μέσω της Romfea.gr απαντά στον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου κ. Νικόλαος για το δημοσιεύμα με τίτλο: Κεραυνοί Μητροπολίτη Πειραιώς για ημερίδα Ρωμαιοκαθολικών
Η απάντηση του Σεβασμιοτάτου Νικολάου έχει ως εξής:
Σεβασμιότατε Αδελφέ,

Ίσως δε θα έπρεπε κάποιος να ασχολείται με τις ασεβείς επιστολές Σας εναντίον της Καθολικής Εκκλησίας, διότι  θεωρούνται εμπαθείς και ολότελα αντιχριστιανικές.
Όποιος ειλικρινής χριστιανός διαβάζει τις επιστολές σας, αμέσως διαπιστώνει ότι, ενώ δε γνωρίζετε την Καθολική Εκκλησία, προσπαθείτε να την κάνετε αρνητικά γνωστή στους μη Καθολικούς που θα ήθελαν αντικειμενικά να τη γνωρίσουν.
Είστε τόσο σκληρός, αρνητικός, υποκειμενικός, επιθετικός και προσβλητικός που δεν πείθετε παρά ελάχιστους, όσους δηλαδή έχουν τα ίδια αισθήματα με Εσάς για την Καθολική Εκκλησία.
Για την ίδια Εκκλησία τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και τα άλλα τρία Αντιοχείας, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων έχουν διαφορετική άποψη από τη δική Σας. Αυτό δε Σας προβληματίζει;
 Ενώ πολλές  φορές, καταδικάζετε το αλάθητο του Πάπα, το οποίο, όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας χρησιμοποιήθηκε μόνο δύο φορές, στις επιστολές Σας υπάρχει η εντύπωση πως συχνά το χρησιμοποιείτε για τον εαυτόν Σας.  
Επειδή ο λόγος Σας συχνά  δίνεται και στα μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης κι αντί να πληροφορεί, πολλές φορές παραπληροφορεί, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την Καθολική Εκκλησία και πληγώνουν αδελφούς, θέλω αδελφικά να Σας προτείνω:
1.- Να παύσετε επιτέλους να συγχέετε την Καθολική Εκκλησία με τον Παπισμό. Μάθετε κι Εσείς πως δεν υπάρχει ούτε «Παπισμός» ούτε «Πατριαρχισμός» αλλά μόνο Χριστιανισμός που πρώτα πρέπει να βιώνει κι έπειτα να κηρύττει την αγάπη. «Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον» (Α’ Κορινθ. 13, 1). 
Στην Εκκλησία Χριστού δυστυχώς υπάρχουν ακόμη διαιρέσεις. Αυτές όμως θα αμβλυνθούν και θα ξεπεραστούν με την καλή θέληση ανατολής και δύσης και προπάντων με την κοινή προσευχή «υπέρ της των πάντων ενώσεως» (από τη Θεία Λειτουργία Ιωάν. Χρυσοστόμου). 
Είναι θέλημα Θεού η Εκκλησία να είναι Μία κι όχι πολλές. Μη θέτουμε όμως περισσότερα εμπόδια από όσα υπάρχουν. Την κοινή πορεία των χριστιανών προς την Ενότητα τη θέλησε ο ίδιος ο Κύριος: «Πάτερ άγιε, τήρησον αυτούς εν τω ονόματί σου ω δέδωκας μοι, ίνα ώσιν εν καθώς ημείς». (Ιωάν. 17,11)
Φοβάμαι πως ο χρόνος της ενότητας  θα  επιμηκύνεται, όσο υπάρχουν Επίσκοποι και Πρεσβύτεροι της Εκκλησίας που κτυπούν αλύπητα φανταστικούς εχθρούς και βλέπουν παντού αιρέσεις. Δηλητηριάζουν συνειδήσεις αγνών χριστιανών κι αντί να τους κηρύττουν την αγάπη, τους υποδεικνύουν ποιους πρέπει να αγαπούν και ποιους να μισούν. Όμως ένα τέτοιο κήρυγμα είναι ξένο προς το Ευαγγέλιο του Χριστού. 
2.- Πιστεύω, Σεβασμιότατε, ότι θα είστε ένας από τους ελάχιστους χριστιανούς Ιεράρχες της γης που θα μπορούσαν να θεωρήσουν τον «Πάπα Φραγκίσκο» «ευρωπαϊκό Δία». Μη χειρότερα Αδελφέ! «Συ μόνος παροικείς εν Ιερουσαλήμ  και ουκ έγνως τα γενόμενα εν αυτή εν ταις ημέραις  ταύταις;» (Λουκ. 24, 18).
3. – Σας προτείνω Σεβασμιότατε, αντί να υβρίζετε, ενώ θα έπρεπε να επαινείτε  την υποχρέωση που έχουν και οι αδελφοί Σας Ιεράρχες της Καθολικής Εκκλησίας, να ενημερώνουν το ποίμνιό τους και μάλιστα από έγκριτους γνώστες του έργου της Β’ Συνόδου του Βατικανού, να παραστείτε στην ημερίδα, εφόσον η είσοδος είναι ελευθέρα. 
Τότε είμαι βέβαιος ότι θα επιστρέψετε στην Ιερά Μητρόπολή Σας διαφορετικός, ηπιότερος, αντικειμενικότερος και ρεαλιστής Ποιμενάρχης. Θα επαινείτε το σωστό, για να διατηρείτε το δικαίωμα  να  κρίνετε το λάθος, εφόσον μάλιστα  χρησιμοποιείτε συχνά το αλάθητο.
 Το Πνεύμα του Θεού κατευθύνει και σήμερα τα βήματα  της Εκκλησίας του Χριστού των τριών δισεκατομμυρίων αδελφών που, κατ’ εντολή του Χριστού και παρά τις όποιες ακόμη διαφορές τους, οφείλουν να ακολουθούν  και να μαρτυρούν την εντολή του Κυρίου: «και δευτέραν ομοία αύτη: αγαπήσεις τον πλησίον  σου ως σεαυτόν. Μείζων τούτων  άλλη εντολή ουκ έστι» Μαρκ. 12, 31».
Ο τίτλος που έβαλε το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ρομφαία» στην επιστολή Σας: Κεραυνοί Μητροπολίτη Πειραιώς για ημερίδα Ρωμαιοκαθολικών, χαρακτηρίζει επιτυχώς το περιεχόμενό της! 
Ελπίζω στη δική μου αδελφική απάντηση να μπει ο τίτλος:  «ουράνιο τόξο μετά τους κεραυνούς».
Να είστε καλά!
Τήνος 5/11/2011
Αδελφικά
+ Νικόλαος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου.

1 comments:

  1. Μεταθέτει το πρόβλημα και από το φιλιόκβε, που δεν είναι μόνο αυτό, το πηγαίνει στο αλάθητο. Λησμονεί, ακόμη, ότι η παπική εκκλησία είναι εκείνη που κατάργησε τις (κάποτε) Οικουμενικές Συνόδους, όταν εντελώς αυθαίρετα και αυτόβουλα έκρινε αιρετική και σχισματική της Ανατολική Εκκλησία, στιγμή μάλιστα κατά την οποία οι προκάτοχοι πάπες και πατριάρχες της Ρώμης, είχαν θέσει τις υπογραφές τους, ώστε ουδεμία προσθήκη ή αφαίρεση από το Σύμβολο της Νικαίας- Κων/πολις να γίνεται δεκτή. Όποιος τολμούσε να το ανασκευάσει θα αναθεματιζόταν και θα αφοριζόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top