«Και ολόγυρα από το θρόνο υπάρχουν είκοσι τέσσερις θρόνοι, και σε αυτούς τους θρόνους είδα να κάθονται είκοσι τέσσερις  πρεσβύτεροι ντυμένοι με λευκά εξωτερικά ενδύματα, και πάνω στα κεφάλια τους χρυσά στέμματα» (Αποκαλυψη 4:4)

Η αύξηση του αριθμού των Επισκόπων που θα συμμετάσχουν στην Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, που θα πραγματοποιηθεί το 2016 στην Κωνσταντινούπολη, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στο πρώτο μέρος της πρωινής συνεδρίασης της Συνάξεως των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Σύμφωνα με πληροφορίες ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Τυράννων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου ο αριθμός των Επισκόπων θα ανέλθει σε 24 αντί 20 σε μια συμβολική κίνηση, με αφορμή και την αναφορά στο παραπάνω χωρίο της Αποκαλύψεως του Ιωάννη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος φέρεται να εξέφρασε ερωτήματα «χωροταξικού» ενδιαφέροντος σχετικά με το πως θα καθίσουν οι Προκαθήμενοι κατά τη διάρκεια των εργασιών της Μεγάλης Συνόδου. Μάλιστα φέρεται να παρουσίασε φωτογραφίες από αγιογραφημένες απεικονίσεις Οικουμενικών Συνόδων όπου διακρίνεται εν τω μέσω των Επισκόπων ο Θρόνος με το Ευαγγέλιο ενώ διαφαινόταν έντονο το ενδιαφέρον του για την θέση που θα καθίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να του απάντησε ότι όλοι οι Προκαθήμενοι θα καθίσουν στο ίδιο επίπεδο και δεν πρόκειται ο Θρόνος του να είναι υπερυψωμένος. «Αυτά τα έχει εγκαταλείψει ο Πάπας και φοβάστε ότι θα τα κάνω εγώ;» φέρεται να απάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Παράλληλα ο Πατριάρχης Κύριλλος φέρεται να εξέφρασε και τον προβληματισμό του για ορισμένα ισλαμικά στοιχεία που έχουν προστεθεί στον ιστορικό Ναό της Αγίας Ειρήνης - παλαιό Καθεδρικό Ναό της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης όπου διεξήχθη η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος και ο οποίος ουδέποτε μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος και σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο – όπως είναι η ημισέληνος στην κορυφή του τρούλου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε και κάποιες φωτογραφίες προκειμένου να ενισχύσει τα λεγόμενα του. Ωστόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης του υπενθύμισε πως στην κόγχη του κεντρικού κλίτους - πάνω από το ιερό βήμα – δεσπόζει μεγάλος ψηφιδωτός σταυρός, που διασώζεται από τον περίλαμπρο βυζαντινό ψηφιδωτό διάκοσμο του Ναού. «Υπάρχει κάτι σημαντικότερο από αυτό, από τον σταυρό που θα μας σκέπει;» φέρεται να διερωτήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Οι συζητήσεις και οι διεργασίες στη Σύναξη των Προκαθημένων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό και την ολοκλήρωση του κοινού μηνύματος τους που θα αναγνωσθεί αύριο κατά τη Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Υπενθυμίζεται ότι όπως αποφασίσθηκε στη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, το 2016, κάθε Εκκλησία θα έχει μια "φωνή" - ουσιαστικά μια ψήφο - και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με συναίνεση και ομοφωνία. 


ΠΗΓΗ ''ΑΜΕΝ.GR''

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top