Σαφές μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε από το Σουφλί ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζοντας ενώπιον ιεραρχών του Θρόνου και της Ελλαδικής Εκκλησίας, αγιορειτών πατέρων, αλλά και του μουφτή του Διδυμοτείχου την αταλάντευτη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη συνέχιση του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου, χωρίς η Ορθόδοξη Εκκλησία να υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της.
Αμέσως μετά το δείπνο που παρατέθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών της 50ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού στο Σουφλί ο διοικητής της μονάδας δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το θυρεό της Ταξιαρχίας που φέρει το επίγραμμα «Αρχή του νικάν το θαρρείν» δίνοντας την ευκαιρία στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας να υπενθυμίσει στους παριστάμενους τον καθημερινό αγώνας της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης για την υπεράσπιση των δικαίων της Εκκλησίας και του Γένους.
«Εμείς θαρρούμε και με αυτό το θάρρος που αντλούμε από την πίστη μας και από τους λόγους του Κυρίου αγωνιζόμεθα επί των επάλξεων της Εκκλησίας και του Γένους εκεί που βρισκόμαστε, στο ιερό κέντρο της Ορθοδοξίας. Και πάντοτε ξεπερνούμε τις εκάστοτε δυσκολίες με την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τη Μητέρα Εκκλησία και το Γένος μας εις την βασιλεύουσαν» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Ταξίαρχο Θεόδωρο Τοπούζη.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον διοικητή της 50ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού και ευχήθηκε στον ίδιο και στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, να είναι ετοιμοπόλεμοι, αλλά να μην χρειαστεί ποτέ να πολεμήσουν και να διεξάγουν έργα ειρήνης.
«Το ιδανικό για όλους μας, η μόνιμος προσευχή της Εκκλησίας μας είναι "Υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων ενώσεως"» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας συνέχισε λέγοντας με ιδιαίτερο νόημα ότι «για την ενότητα αυτή το Οικουμενικό Πατριαρχείο εργάζεται ανέκαθεν, έχει ανοιχτούς ορίζοντες και δεν φοβάται να διαλέγεται με τους ετεροδόξους χριστιανούς, αλλά και με τους ετεροθρήσκους αδελφούς μας», ενώ έκανε ειδική μνεία στην επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου στην Κωνσταντινούπολη στις 30 Νοεμβρίου για την εορτή του Αγίου Ανδρέα, θρονική εορτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.
Η παρουσία του Μουφτή του Διδυμοτείχου στο χώρο έδωσε την ευκαιρία στον Οικουμενικό Πατριάρχη να αναφερθεί και στο σκέλος του διαλόγου με τις άλλες θρησκείες.
«Όσον αφορά του ετεροθρήσκους αδελφούς μας εδώ και 30 χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο εγκαινίασε τον διαθρησκειακό διάλογο και ο απώτερος στόχος μας είναι να γνωριστούμε καλύτερα και να συνεργαστούμε αρμονικά για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων της ανθρωπότητας» ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απαριθμώντας μεταξύ αυτών την Παιδεία, την παγκόσμια ειρήνη και την προστασία το περιβάλλοντος.
«Εμείς οι Ορθόδοξοι δεν πρόκειται να πειστούμε και αλλαξοπιστήσουμε» ήταν το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για τον διαθρησκειακό διάλογο.
Απευθυνόμενος στους παριστάμενους Αγιορείτες πατέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης τους διαβεβαίωσε ότι «ουδένα κίνδυνο διατρέχουμε, ούτε προδώσαμε κάτι μέχρι σήμερα από την ορθόδοξη πίστη μας με τους διαλόγους και τις επαφές και ούτε πρόκειται να το κάνουμε στο μέλλον».



ΠΗΓΗ ''ΡΟΜΦΑΙΑ.GR''

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top