agglia

Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτόνησε σήμερα την πρώτη γυναίκα επίσκοπο, ανατρέποντας μία παράδοση που ίσχυε επί αιώνες.
Η 48χρονη αιδεσιμοτάτη Λίμπι Λέιν χειροτονήθηκε νέα επίσκοπος του Στόκπορτ της βόρειας Αγγλίας.
"Είναι αναπάντεχη χαρά η παρουσία μου σήμερα εδώ. Είναι μία αξιοσημείωτη μέρα για μένα και αντιλαμβάνομαι ότι είναι μία ιστορική μέρα για την εκκλησία", είπε η Λέιν κατά την χειροτονία της.
"Αντιλαμβάνομαι αυτό το πρωινό τις αμέτρητες γυναίκες και άνδρες που επί δεκαετίες ανέμεναν την ώρα που η Εκκλησία της Αγγλίας θα ανακοίνωνε την πρώτη γυναίκα επίσκοπο", είπε η ίδια.
Η Λέιν είναι παντρεμένη με τον αιδεσιμότατο Τζορτζ Λέιν, εφημέριο στην εκκλησία του αεροδρομίου του Μάντσεστερ και έχουν δύο ενήλικα παιδιά.
Από το 2000 μέχρι σήμερα, υπηρετεί στην επισκοπή του Τσέστερ, στη βορειοδυτική Αγγλία.
Τον περασμένο Ιούλιο, η Γενική Σύνοδος της Εκκλησίας της Αγγλίας που συγκλήθηκε στο Γιορκ, στη βόρεια Αγγλία, τάχθηκε υπέρ μιας μεταρρύθμισης που δίχαζε εδώ και δεκαετίες την Αγγλικανική Εκκλησία, ενώ στη συνέχεια το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της μεταρρύθμισης. Την πρόταση αυτή προωθούσε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, ο πνευματικός ηγέτης των 80 εκατομμυρίων Αγγλικανών σε όλο τον κόσμο.
Η Αγγλικανική Εκκλησία επέτρεπε τη χειροτονία γυναικών ιερέων, όχι όμως και επισκόπων, από το 1994.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη μέσω Twitter την Λέιν. "Συγχαρητήρια στην αιδεσιμότατη Λίμπι Λέιν που έγινε η πρώτη γυναίκα επίσκοπος της Εκκλησίας. Ένας ιστορικός διορισμός και μία σημαντική μέρα για την ισότητα".
Οι πολέμιοι της χειροτονίας γυναικών επισκόπων στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την παράδοση του αποκλειστικά ανδρικού κλήρου που χρονολογείται από τους Δώδεκα Αποστόλους, ενώ οι υπέρμαχοι ότι είναι ζήτημα ισότητας.
Γυναίκες επίσκοποι υπάρχουν στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία αλλά οι αγγλικανικές εκκλησίες σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν τις χειροτονούν ως ιερείς.


ΠΗΓΗ ''ΡΟΜΦΑΙΑ.GR''

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top