Συχνὰ βλέπουμε ὅτι ὅταν οἱ Οἰκουμενιστὲς θέλουν νὰ ἐπιτεθοὺν εἰς τοὺς Ὀρθοδόξους, χρησιμοποιοὺν δυτικῆς προελεύσεως ὄρους διὰ νὰ τοὺς χαρακτηρίσουν. Ὅπως ἐπὶ παραδείγματι:  Φονταμενταλιστής, συντηρητισμός, παραδοσιαρχία κ.λπ. Βέβαια αὐτὸ δὲν εἶναι κάτι ποῦ μὰς δημιουργεῖ ἐντύπωση, διότι δυτικὸ τὸ φρόνημα καὶ ἡ σκέψῃ, δυτικοὶ καὶ οἱ ὅροι! π.χ. ὁ ὅρος ''Φονταμενταλιστὴς'' σχετίζεται μὲ τὸν Προτεσταντισμό. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε τὸν 19ο αἰῶνα εἴς τις συγκρούσεις ποῦ εἴχαν τὴν ἐποχὴ ἐκείνη οἱ Προτεστάντες.

Ὁ ὅρος εἶναι γέννημα θρέμμα τοῦ Προτεσταντισμοῦ!

Δημοσιεύουμε ἕνα πολὺ καλὸ ἄρθρο, ἄσχετα ἐὰν διαφωνοῦμε σὲ μερικὰ θεολογικὰ θέματα μὲ τὸν συντάκτη τοῦ, τὸ συγκεκριμένο ὅμως λέγει ἀλήθειες ποῦ πρέπει νὰ γνωρίζουμε.


Τὸ ἄρθρο ἔχει ὡς ἐξῇς:


«Οι Οικουμενιστές προωθούν τις θέσεις τους με την χρήση όρων θεολογικών που είναι εντελώς ξένοι προς την Πατερική Γραμματεία.

Μιλούν λ.χ. τακτικά για φονταμενταλισμό, για παραδοσιαρχία, για συντηρητισμό και φιλελευθερισμό, κτλ..

Τι δείχνουν με τη χρήση των όρων αυτών; Μόνον ένα πράγμα: Τον βαθμό της αλλοτρίωσης της εκπροτεσταντισμένης θεολογικής τους σκέψης, αφού υιοθετούν όρους της δυτικής θεολογίας για να μιλήσουν για θέματα που αφορούν τον ορθόδοξο χώρο.

Ο όρος φονταμενταλισμός λ.χ. σχετίζεται 100% με τον Προτεσταντισμό. Δεν αφορά ούτε εξ αποστάσεως την ορθόδοξη θεολογία.

Οι όροι “φιλελεύθερος” και “συντηρητικός” απαντούνται μόνον στη Δυτική θεολογία. Στην ορθόδοξη παράδοση οι νεωτεριστές είναι συνώνυμοι με τους αιρετικούς. Όταν αναφέρουν οι Πατέρες για κάποιο ότι είναι νεωτεριστής εννοούν ότι είναι αιρετικός. 

Αντίθετα η προσήλωση στα παραδεδομένα υπό των Προφητών, των Αποστόλων και των Αγίων Πατέρων θεωρείται ως η sine qua non προυπόθεση της ορθόδοξης θεολογίας.

Γιατί χρησιμοποιούν αυτούς τους ξένους προς την ορθόδοξη παράδοση όρους οι Οικουμενιστές;

1.) Καταρχήν επειδή οι κατηγορίες της θεολογικής τους σκέψης είναι δυτικές. Η μεθοδολογία τους είναι δυτική. Το ίδιο και η προοπτική τους.

2.) Χρησιμοποιούν, επίσης, τους όρους για να βρίσουν και να προπηλακίσουν τους πιστούς που σέβονται την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας.

Το μόνο φυσικά που επιτυγχάνουν είναι να αποδείξουν πόσο ξένοι είναι προς την ορθόδοξη παράδοση.

Ποια πρέπει να είναι η απάντηση των Ορθόδοξων που σέβονται την Παράδοση της Εκκλησίας όταν ακούν τους Οικουμενιστές να προσπαθούν να τους σπιλώσουν με αυτούς τους όρους;

1.) Να αποκαλύπτουν την δυτική προέλευση των όρων για να εκθέτουν τους οικουμενιστές ως ξένους προς την Ορθόδοξη Παράδοση.

2.) Να μην αφήνουν αναπάντητες τις κατηγορίες. Κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους για να προπηλακίσουν τους πιστούς που θεολογούν ορθόδοξα να παίρνουν απάντηση οι συκοφάντες τους και να εκτίθεται και να στηλιτεύεται το προτεσταντικό θεολογικό τους ήθος».




ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΣ

1 comments:

  1. Και μια ερώτηση : Η λέξη "σχέση", που τώρα έγινε "συνάφεια", ποιά θεολογία - από τις πολλές που αποκτήσαμε - χαρακτηρίζει ; Είναι, βέβαια, και η λέξη "πρόσωπο" - κυρίαρχη στα μεταμοντέρνα και μετανεοτερικά θεολογικά "μας" γράμματα, αλλά ας μην ανοίξουμε περισσότερο το θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top