19.10.2015


ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος, Γιώργος Μυλωνάς

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Επίκεντρο ενός σημαντικού διαλόγου, υπό τη σκιά των δραματικών συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, γίνεται, σήμερα και αύριο, η Αθήνα, που θα ενώσει για πρώτη φορά όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και υπουργούς Εξωτερικών τεσσάρων χωρών.


Η Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, και αρχίζει σήμερα, είναι μία ελληνική προσπάθεια για τον συντονισμό των προσπαθειών στην προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και τον σεβασμό της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας στη Μέση Ανατολή.
Ένας από τους βασικούς στόχους της ελληνικής διπλωματικής πρωτοβουλίας, είναι η ανάδειξη του ρόλου των θρησκευτικών ηγετών στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και της συμβολής τους στην επίτευξη της ειρηνικής συμβίωσης σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας κατανόησης.
Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που ανέφερε στον χαιρετισμό του: "η Συνδιάσκεψη αποκτά σήμερα ιδιαίτερα καίρια σημασία και τούτο γιατί γίνεται σε μια στιγμή τεράστιας ιστορικής κρισιμότητας. Οι φωτιές του πολέμου στη Μέση Ανατολή έχουν καταλύσει κάθε έννοια ειρηνικής συνύπαρξης και επιπλέον απειλούν, όχι μόνο την εν γένει ειρήνη στην περιοχή, αλλά αποτελούν απειλή για τον κόσμο γενικότερα. Πέραν τούτου το φαινόμενο των προσφύγων πολέμου με τις διαστάσεις που έχει πάρει, οι ροές προσφύγων πολέμου δε συμβιβάζονται με καμιά έννοια δικαιοσύνης και πολιτισμού. 
[...] Η Μέση Ανατολή υπήρξε πρωτίστως λίκνο πολιτισμών και λαών που συνυπήρξαν ειρηνικά. Ολόκληρη η Μέση Ανατολή είναι γεμάτη από πολιτισμούς, που διαμορφώθηκαν κάτω από ειρηνικές συνθήκες. Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά ο ελληνικός πολιτισμός, ο οποίος συνομίλησε, συνδημιούργησε μαζί τους, ιδίως κατά την ελληνιστική περίοδο. Σε αυτό συνέβαλε επίσης καθοριστικά η Ορθοδοξία, γιατί ξέρουν όλοι ότι η ορθόδοξη ιεραποστολή ήταν εκείνη η οποία μέσα από την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, μετέφεραν το μήνυμα του Ευαγγελίου ανά τους αιώνες. 
Και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: "η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η Μέση Ανατολή πρέπει να ξαναγίνει αυτό που ήταν: χώρος συνύπαρξης, λίκνο πολιτισμών. [...] Και κάτι ακόμη, που αφορά την Ορθοδοξία: το Σπήλαιο και η Φάτνη Βηθλεέμ δε συμβιβάζονται ιδίως με μια Μεσόγειο, που εξορισμού συμβολίζει ιστορικά το Φως και την Ειρήνη, η οποία μετατρέπεται σε χωνευτήρι ψυχών. Μπροστά σ' αυτήν την τραγωδία ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη.
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ανέφερε κατά την έναρξη των εργασιών: "Σήμερα καλούμαστε να συμβάλλουμε στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρωτίστως εκείνο στη ζωή, αλλά και τα κοινωνικά δικαιώματα καθώς και την ελευθερία εκατομμυρίων ανθρώπων. Το δικαίωμα στις εστίες πολιτισμού τους, να επιλέγουν όποιο δόγμα και ρεύμα πίστης επιθυμούν. 
[...] Η υπεράσπιση του δικαιώματος σε πολυπολιτισμικότητα και πολυθρησκευτικότητα, είναι μάχη ενάντια στον πόλεμο. Υπέρ της ανεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία και συνολικά στη Μέση Ανατολή. Υπέρ της δημιουργίας κράτους της Παλαιστίνης και εγγύησης της ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ... Η Ελλάδα σήμερα στηρίζει τη λύση του Συριακού, ζητά από την ΕΕ τη διαμόρφωση μιας ειδικής στρατηγικής με χαρακτηριστικά εταιρικής σχέσης έναντι της Ιορδανίας και του Λιβάνου. 
[...] Ως προς τους πρόσφυγες, εκείνο που προέχει σήμερα είναι η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξίας. Και είμαστε περήφανοι που παρά την βαθιά κρίση που βρίσκεται η χώρα μας, ο λαός μας, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι στα ελληνικά νησιά έδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπό τους, τις αξίες τους, συμπεριφέρθηκαν με τρόπο που αντιστοιχεί στον πολιτισμό μας και στις αξίες/αρχές που πιστεύουν.
Θέλω και από αυτήν τη θέση να ευχαριστήσω τις εκκλησίες και ιδιαίτερα τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας, για την βοήθεια που παράσχουν στους μετανάστες και πρόσφυγες, όπως έπραξαν όλα αυτά τα χρόνια με τους κοινωνικά αδύναμους.
 Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης ανέφερε στην ομιλία του: "η Μέση Ανατολή βρίσκεται στη μέση μίας περιόδου μετάβασης, όπου η ρευστότητα και οι συγκρούσεις συνέβαλαν στον κατακερματισμό των κρατών και την παρασάλευση της έννομης τάξης.
[...] Στη δύσκολη προσπάθεια να εξευρεθεί αποτελεσματική λύση για την παύση των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης, θα πρέπει να επιδιώξουμε τη συνεργασία με τους θρησκευτικούς ηγέτες, ειδικότερα με εκείνους που διαθέτουν ισχυρά ερείσματα και μακρά παρουσία στη Μέση Ανατολή. Οι θρησκευτικές ομολογίες δεν υφίστανται μόνον ως λατρευτικές συσσωματώσεις, αλλά έχουν, επίσης, μεγάλες δυνατότητες για την οργάνωση τοπικών δράσεων, ώστε να ενεργοποιηθούν παράγοντες της διεθνούς κοινότητας υπέρ μια δίκαιης και ισότιμης διευθέτησης. Από τους κορυφαίους ηγέτες των εκκλησιών μέχρι τα μέλη των λαϊκών οργανώσεων, οι θρησκευτικές κοινότητες θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην προώθηση των επόμενων διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση των συγκρούσεων".
19.10.2015
ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος, Γιώργος Μυλωνάς
"Η αρμονική και μακρά συνύπαρξη των μονοθεϊστικών θρησκειών στη Μέση Ανατολή μέσα στους αιώνες αποδεικνύει ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα" τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης στην Αθήνα, με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». Στη συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις ατυχείς καταστάσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, μέσω της τραγικής στρέβλωσης του Ισλάμ από ριζοσπαστικές τρομοκρατικές δυνάμεις. "Στο όνομα του Θεού διαπράττουν τρομερά εγκλήματα", υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης .
Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη έκκλησης όλων των θρησκευτικών ηγετών να δημιουργήσουν πλαίσιο διαχείρισης θρησκευτικής κρίσης, ενώ απηύθυνε παράκληση προς τους θρησκευτικούς ηγέτες της Μ. Ανατολής να εμπλακούν στο διάλογο. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι "όταν έχουμε να κάνουμε με κρίσεις που αφορούν στη θρησκεία, χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί στη διπλωματία σε συνεργασία με τους θρησκευτικούς ηγέτες".
Ακολούθως, μίλησε για την άμεση σχέση της θρησκείας με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος και εξέφρασε την επιθυμία η θρησκεία να συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών.
Αναφορικά με το προσφυγικό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τις 400.000. "Η Ελλάδα είναι βασική χώρα υποδοχής προσφύγων και κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες τους", σημείωσε και έκανε λόγο για την ανάγκη να αλλάξει το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Τέλος, επεσήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα κοινωνικά δίκτυα για να υπάρξει επικοινωνία με τις νέες γενιές και εξέφρασε την ελπίδα η νεότερη γενιά να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος.
19.10.2015
ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος
φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
"Στο μέτρο που μου αναλογεί, ως θρησκευτικός ηγέτης, αναλαμβάνω την ευθύνη και ζητώ συγγνώμη προσωπικά για κάθε άνθρωπο που έφυγε, παιδί ή μεγαλύτερο.Δεν έπραξα περισσότερα, ως θρησκευτικός ποιμένας, ως μέλος της “πολιτισμένης” Ευρώπης, για να σταματήσω αυτό το ταξίδι που αντί για το εισιτήριο της ελπίδας, μοίρασε στις παλάμες των ανθρώπων την απέραντη θλίψη" ανέφερε κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στις εργασίες της Διεθνούς Συνδιάσκεψης στην Αθήνα για τον Θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή.
Ακολουθεί η ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.
Δεν έχω ετοιμάσει μία εκτενή ομιλία για την σπουδαιότητα, του να σταθούμε δηλαδή σήμερα, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά στην σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία, δίπλα στον πρόσφυγα, στον μετανάστη. Ασφαλώς, τούτο δεν είναι μία υποχρέωση που επιτάσσει μόνο το Ευαγγέλιο. Το προϋποθέτει η ανθρώπινη φύση μας. Αποτελεί τη μοναδική διέξοδο στο πρόβλημα για τη χριστιανική μας ηθική. 
Έχω την βεβαιότητα ότι θα ακούσουμε πολλές και σπουδαίες ομιλίες για τις ενέργειες της Εκκλησίας μας και όλων μας απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες. Θα δοθεί η ευκαιρία να προβληματιστούμε και, ίσως, με τη συνεργασία όλων, να πάρουμε αποφάσεις που θα συμβάλλουν στην επούλωση της χαίνουσας πληγής του μεταναστευτικού – προσφυγικού γεγονότος που ρέει ασταμάτητα τα τελευταία χρόνια. 
Για να σας είμαι ειλικρινής, κάθε φορά που καλούμαι να μιλήσω για το μείζον αυτό ζήτημα των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αντιμετωπίζω μεγάλες δυσκολίες. Αδυνατώ να βρω τις λέξεις για να περιγράψω την τραγωδία που εξελίσσεται, η οποία αντί να περιορίζεται, διαρκώς εξαπλώνεται. 
Στις αρχές τούτης της χρονιάς είχα απευθύνει, για πολλοστή φορά, έκκληση στους ηγέτες της Ευρώπης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να λάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για ένα καλύτερο αύριο αυτών των ανθρώπων. Ώστε στην αντίπερα όχθη, στο τρομακτικά επίπονο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, να τους περιμένει η ελπίδα και να μην καραδοκεί ο θάνατος.
Λίγους μήνες μετά συναντήθηκα με εκπροσώπους του γερμανικού κοινοβουλίου. Τους τόνισα για ακόμη μία φορά πως οι μετανάστες - πρόσφυγες, αφού τους εξαναγκάσαμε εμείς οι ίδιοι με τις ενέργειές μας να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, τώρα τους στέλνουμε ως πρόβατα στη σφαγή. Δεν αμφιβάλλω πως στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δικές σας δηλώσεις. Είμαι βέβαιος πως κάνατε και περισσότερα από τα ελάχιστα που έπραξα εγώ με τις λιγοστές μου δυνάμεις.
Και φτάσαμε στο σήμερα. Σήμερα, αναρωτιέμαι περισσότερο από κάθε άλλη φορά: Αντί να είμαστε όλοι εδώ συγκεντρωμένοι και να κλαίμε για τα προσφυγόπουλα που κείτονται καθημερινά νεκρά στην άμμο, μήπως θα έπρεπε να μεριμνήσουμε νωρίτερα για να μην ξεριζωθούν μαζί με τους γονείς τους, από τα σπίτια τους; Αντί να βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια τα απελπισμένα βλέμματα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων να ξεχύνονται στις θάλασσες και να στοιβάζονται σε βάρκες και να ξεψυχάνε σε φορτηγά, μήπως θα έπρεπε να μεριμνήσουμε για να παραμείνουν ασφαλείς στον τόπο τους και να φωνάξουμε σε όσους αποφάσισαν να τους εκτοπίσουν από τον τρόπο τους; Όσες κουβέρτες και αν τους μοιράσει ο δυτικός πολιτισμός τη ζεστασιά του σπιτικού τους δεν θα τη βρουν. Όσα νερά κι αν τους δώσουμε, δεν ξεδιψά ο πόθος τους για να νιώσουν ξανά την ασφάλεια που όλοι εμείς τους στερήσαμε. Άλλοι με τις ενέργειές τους και εμείς με την ανοχή μας. 
Πολλοί θα μας κατηγορήσουν ότι διαμαρτυρόμαστε ετεροχρονισμένα. Φωνάζουμε σήμερα, διαμαρτυρόμαστε σήμερα, κλαίμε σήμερα. Ίσως και να έχουν δίκαιο. Δεν θα έπρεπε κανένας να έχει κουράγιο για λυγμούς. Δεν θα έπρεπε να έχει κανένας δύναμη για διαμαρτυρίες. Θα έπρεπε να είχαν εξαντληθεί προ πολλού, τότε που λαμβάνονταν οι αποφάσεις για τον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων και εμείς θα έπρεπε να βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή να σταματήσουμε το κακό. 
Στο μέτρο που μου αναλογεί, ως θρησκευτικός ηγέτης, αναλαμβάνω την ευθύνη και ζητώ συγγνώμη προσωπικά για κάθε άνθρωπο που έφυγε, παιδί ή μεγαλύτερο. Γιατί δεν έπραξα περισσότερα, ως θρησκευτικός ποιμένας, ως μέλος της “πολιτισμένης” Ευρώπης, για να σταματήσω αυτό το ταξίδι που αντί για το εισιτήριο της ελπίδας, μοίρασε στις παλάμες των ανθρώπων την απέραντη θλίψη. 
Σήμερα καλούμαστε να αφήσουμε τα λόγια. Σήμερα καλούμαστε να προχωρήσουμε σε ακόμη περισσότερες πράξεις για αυτές τις ταλαιπωρημένες ψυχές. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες με ουσία και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οτιδήποτε διαφορετικό συνιστά πράξη προδοσίας απέναντι στην χριστιανική μας και όχι μόνον υπόσταση.
Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε δηλώσεις του στον 89,5, κατά την διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα "Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή".
"Το σημερινό γεγονός έχει πολύ μεγάλη σημασία, για να υπογραμμιστούν οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες του καθενός από εμάς και επακόλουθα και της Εκκλησίας" είπε ο αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας πως "καλείται και η Εκκλησία, πλάι σε όλους τους άλλους φορείς, να βάλει την πλάτη της κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε. Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από τα γεγονότα αυτά καθώς βλέπουμε τόσο κόσμο να οδηγείται στο άγνωστο, νέα παιδιά να πνίγονται. Όμως θα ήταν κρίμα να σταματήσουμε μόνο σε αυτήν την πλευρά του θέματος και να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα, ενώ πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από τον τόπο τους; Ποιος τους ανάγκασε να φύγουν από εκεί και να δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα. Σήμερα, λοιπόν, ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και να εμποδίσουμε να γίνονται τέτοια πράγματα, δηλαδή επεμβάσεις των δυνατών να εξολοθρεύουν τους αδύναμους".


Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Να επικρατήσει η λογική, η ειρήνη και η συνδιαλλαγή στη Μέση Ανατολή ευχήθηκε μέσω του 89,5 ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος κατά την διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. 
Ο Πατριάρχης τόνισε πως "η συνάντηση αυτή, με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, οπωσδήποτε ήταν εξαιρετικά σημαντική, γιατί διαδραματίζονται πολλά λυπηρά γεγονότα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και, ιδιαιτέρως, στην Αγία πόλη Ιερουσαλήμ" και επεσήμανε πως "η ευχή όλων μας είναι να συμβάλλουμε από την σκοπιά του ο καθένας, να επέλθει εκτόνωση της εντάσεως και της βίας και να επικρατήσει η λογική, η συνδιαλλαγή και η ειρήνη, γιατί μόνο μέσω των προσπαθειών της ειρήνης και της συνδιαλλαγής, μπορούν να επιλυθούν προβλήματα που αφορούν κάθε άνθρωπο. Νομίζω σήμερα ότι η θρησκευτική ηγεσία και ειδικότερα η εκκλησιαστική ηγεσία των Ορθοδόξων Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής, έδωσε την μαρτυρία του Ευαγγελίου κι είναι μια μαρτυρία διαχρονική, που πάντοτε βασιζόταν στην ελπίδα του Εσταυρωμένου".


Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Για την σημασία και την αξία της Διεθνούς Διάσκεψης για την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται στην Αθήνα μίλησε στον 89,5 ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης.
"Έχει μεγάλη αξία, γιατί μαζευτήκαμε απ' όλο τον κόσμο, με πρόσκληση της ελληνικής Κυβερνήσεως που την ευχαριστούμε θερμά για αυτήν την ευκαιρία, οι θρησκευτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες για να μιλήσουμε για την ειρήνη" είπε ο Πατριάρχης και υπογράμμισε πως "ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή δοκιμάζεται σκληρά. Στη Συρία, στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο και στην Υεμένη, ο δρόμος του διαλόγου είναι πλέον επιβεβλημένος. Τα προβλήματα είναι κρίσιμα και ευχόμαστε ο Θεός να βοηθήσει".


Εκκλησία της Ελλάδος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top