Τη σημασία του διαλόγου στην πορεία της προσέγγισης ανάμεσα στην Ρωμαιοκαθολική και Ορθόδοξη Εκκλησία υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του κατά τον εσπερινό που τέλεσε, το απόγευμα της Κυριακής, ο Καρδινάλιος της Φλωρεντίας, Τζουζέπε Μπετόρι, στο περίλαμπρο Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννου με τα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά.

Στον εσπερινό παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Απόστολος και Ιταλίας Γεννάδιος και μέλη της συνοδείας του Οικουμενικού Πατριάρχη, εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ.Ιταλίας Αρχιμ.Ευάγγελος Υφαντίδης, Κληρικοί της Ι.Μ.Ιταλίας, μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητας της Φλωρεντίας και πλήθος πιστών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε τη σημασία της οδού του διαλόγου και για την επίλυση διαφορών υπενθυμίζοντας  τη δοκιμασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Όπως είπε μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει στην ειρήνη ενώ αντιθέτως ο φανατισμός, η καταπίεση, η στέρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων οδηγούν στην άρνηση της ανθρωπίνης υπάρξεως που αποτελεί την εικόνα του Θεού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη πρώτη συνάντηση των Ιεροσολύμων, το 1964, του Πάπα Παύλου Στ και του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα αλλά και σε εκείνη που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο, 50χρόνια μετά, τον Μάιο του 2014.

Ο Καρδινάλιος Μπετόρι αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του χώρου και στα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά του  που αποτελούν ένα κοινό στοιχείο παράδοσης της Δυτικής και Ανατολικής Εκκλησίας.

Αμέσως μετά επισκέφθηκαν τον παρακείμενο Καθεδρικό Ναό της πόλης όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να δει τα ιερά λείψανα Αγίων της αδιαίρετης Εκκλησίας, όπου φυλάσσονται στα παρεκκλήσια του Ναού, μεταξύ των οποίων και η κάρα του Αγίου Ιωάννη Χρυσόστομου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.

Νωρίτερα ο Καρδινάλιος Μπετόρι και ο δήμαρχος της Φλωρεντίας υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Επισκοπείο της τοπικής Εκκλησίας. Ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Καρδινάλιο της Φλωρεντίας ενώ στη συνέχεια ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συναντήσει τις Αρχές της πόλης στην Αίθουσα υποδοχών του Επισκοπείου. 

ΠΗΓΗ ''AMEN.GR''

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top