Ιωάννου Λότσιου 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Catholic News Service ( 6/9/2016) o Πάπας Φραγκίσκος θα αποστείλλει παρατηρητές στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η αποστολή των παρατηρητών αποτελεί μια πράξη σεβασμού, υποστήριξης και ενθάρρυνσης των σχέσεων με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι παρατηρητές που επιλέχθηκαν απο τον ίδιο τον Πάπα είναι: Ο Καρδινάλιος Κορχ και ο Επίσκοπος Brian Farrell, Πρόεδρος και Γραμματέας του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας αντίστοιχα. Οι δύο παρατηρητές θα συμμετάσχουν μαζί με τους Αγγλικανούς Λουθηρανούς και άλλων Εκκλησιών και Ομολογιών κατα της εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, κατά την διάρκεια της έναρξης και της λήξης. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα των συνεδριάσεων, αλλά θα ενημερώνονται επίσημα. Θα έχουν επίσης την δυνατότητα να συνομιλούν με τους συμμετέχοντες.
Περισσότερο η αποστολή των παρατηρητών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπως αναφέρεται ο Επίσκοπος Farell, είναι εξαιρετικά σημαντική πράξη για την χριστιανική μαρτυρία στον κόσμο. Επισήμανε επίσης ότι κάθε ενέργεια ή διαδικασία ή πράξη που ενισχύει την ενότητα για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος αποτελεί σημείο της ενότητας της Ορθοδοξίας. Η απόφαση της συγκλίσεως για την ημέρα της Πεντηκοστής, δεν είναι μια μόνο συμβολική ημέρα άλλα περισσότερο μια σύνοδος που οι συνεδριάσεις της θα πρέπει να καθοδηγούνται απο το Άγιο Πνεύμα.
Ο Επίσκοπος Farell, υπογράμμισε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διατηρεί επίσημες σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία θεωρεί ως "αδελφή Εκκλησία'', αν και ορισμένες ορθόδξες εκκλησίες δεν αναγνωρίζουν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ως "αδελφή Εκκλησία' με έγκυρα μυστήρια......Αναφερόμενος στο προσυνοδικό κείμενο για τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο, υπογράμμισε ότι τονίζει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη αληθνιή Εκκλησία, χωρίς να κάνει αναφορά για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.Αναγνωρίζει ότι οι σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές και θετικές, αλλά δεν υπάρχει αναγνώριση της Καθολικής Εκκλησίας ως ''Εκκλησία'' στην πλήρη σημασία της. Δεν αντιμετωπίζει άμεσα το προσυνοδικό Κείμενο το ζήτημα αυτό, αλλά αποτελεί κείμενο ως μιας επιτακτικής ευρήτερης ανάγκης διαλόγου για τα θέματα αυτά.
Τέλος ο Επίσκοπος Farell τόνισε ότι η παρουσία των Παρατηρητών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο δεν υποστηρίζει μόνο την ενότητα της Ορθοδοξίας αλλα περισσότερο στοχεύει στην ανταπόκριση στα προβλήματα του κόσμου, ως ένα σώμα και όχι ως χωρισμένες ανεξάρτητες εκκλησίες.




ΠΗΓΗ: http://panorthodoxcemes.blogspot.gr/2016/06/o.html

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top