Δεύτερο βήμα προς την πανθρησκεία μετά την αναγνώριση κοινού βαπτίσματος Παπικών-Κοπτών:

Ενώνονται Μεθοδιστές & Αγγλικανοί

-Το πολιτικό υπόβαθρο της ένωσης


Του Μανώλη  Κείου


  Πριν από δύο μήνες θεολογικό σεισμό είχε προκαλέσει η απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου και του ομολόγου του των Κοπτών να αναγνωρίζουν κοινό βάπτισμα.

Κατά την επίσκεψη του κ. Φραγκίσκου στην Αίγυπτο σε κοινή δήλωση, υπογεγραμμένη από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Κόπτη Πάπα & Πατριάρχη Ταγουάρδο, οι Ρ/Καθολικοί και οι Κόπτες δηλώνουν για πρώτη φορά ότι θα αναγνωρίσουν εκατέρωθεν το μυστήριο της βάπτισης του άλλου.
Στη δήλωση αναφέρεται: «Δεν θα επαναλάβουμε το βάπτισμα που είχε δοθεί σε καθεμία από τις Εκκλησίες μας για οποιοδήποτε πρόσωπο επιθυμεί να ενταχθεί στην άλλη».

Τότε λοιπόν σχολιάζαμε πως εκείνο αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα στο δρόμο για την πολυπόθητη και μεθοδευμένη από όσους κινούν τα νήματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων πανθρησκεία.

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε και το δεύτερο βήμα!
Οι Μεθοδιστές της Μεγάλης Βρετανίας και η Αγγλικανική Εκκλησία ανακοίνωσαν ότι οι δύο εκκλησιαστικές κοινότητες εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει να

ξεπεραστεί η διαίρεση μεταξύ των κληρικών και των δύο δογμάτων!

Ο Dzhonatan Beyker, Αγγλικανός Επίσκοπος της πόλης του Φούλαμ, είπε ότι «η διαίρεση ανάμεσα στους Αγγλικανούς και τους Μεθοδιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια τρύπα στο ύφασμα του Σώματος του Χριστού».  Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα έχουμε την ευκαιρία να «μπαλώσουμε αυτήν την τρύπα».
Ο Μεθοδισμός ξεκίνησε τον 18ο αιώνα ως ένα κίνημα στην Εκκλησία της Αγγλίας και στην Αγγλικανική Κοινωνία.
Η “Εκκλησία” των Μεθοδιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο επί του παρόντος δεν παρέχει Επισκόπους και αντ' αυτού υφίσταται μια Διάσκεψη, της οποίας επικεφαλής είναι ένας ιερέας. Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόταση, η οποία είναι επί του παρόντος υπό εξέταση, η διάσκεψη θα προεδρεύεται από τον Πρόεδρο, τον επίσκοπο, του οποίου η θέση κατά πάσα πιθανότητα θα ανατεθεί σε μια ομάδα τριών Αγγλικανών επισκόπων.
Για την Αγγλικανική Εκκλησία, η εφαρμογή της πρότασης αυτής θα σήμαινε απόρριψη του 350 ετών νόμου, που υποστηρίζει ότι μόνο ένα άτομο που έχει χειροτονήθηκε ιερέας μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα εντός του ναού.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι δύο ονομαστικές αξίες θα διατηρήσουν τις δομές ελέγχου τους. Η Αγγλικανική Εκκλησία ελέγχεται από το συνοδικό σύστημα, ενώ οι Μεθοδιστές στη Βρετανία χωρίζονται ανά περιοχές και κυρίως επικεντρώνεται στις τοπικές κοινωνίες.

Πολιτική χροιά

Πάντως η επικείμενη αυτή ενοποίηση έχει και πολύ συγκεκριμένη πολιτική χροιά.
Η ενδεχόμενη αυτή συμφωνία, λοιπόν, σηματοδοτεί επίσης μια σημαντική στιγμή στη βρετανική πολιτική σκηνή. Η Εκκλησία της Αγγλίας έχει από καιρό στενές σχέσεις με το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα, ενώ οι Μεθοδιστές ήταν πάντα σε ευθυγράμμιση με το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα. Τα δύο αυτά κόμματα αποτελούν την κυρίαρχη δύναμη στη βρετανική πολιτική σκηνή: οι Συντηρητικοί κατέχουν 317 από τις 650 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, και το Εργατικό Κόμμα έχει 262 έδρες στο κοινοβούλιο.



ΑΠΟ ''ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ''

1 comments:

  1. Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσανινωφ

    Ασκητικές Εμπειρίες 1ος Τόμος σελίδα 188 έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου :

    "
    Εσύ λοιπόν, που θέλεις να πλησιάσεις τον Θεό και να ενωθείς μαζί Του με την αδιάλειπτη προσευχή, πρόσεξε ! Παρακολούθησε προσεκτικά τις σκέψεις σου. Μήπως έχεις μολυνθεί από κάποια ψευτο-διδασκαλία ; Ακολουθείς με ακρίβεια και χωρίς εξαιρέσεις τη διδασκαλία της μονής αληθινής, αγίας , αποστολικής, Ανατολικής Εκκλησίας; Αν κάποιος παρακούσει την Εκκλησία, ας είναι για σένα όπως ο ειδωλολάτρης ή ο τελώνης, μας διδάσκει ο Κύριος, αποξενωμένος από τον Θεό, και εχθρός του Θεού. Και τι αξία μπορεί να έχει η προσευχή εκείνου που βρίσκεται σε κατάσταση έχθρας προς τον Θεό, σε κατάσταση αποξενώσεως από τον Θεό ;

    "

    Εξαιρετικά αφιερωμένο σε εκείνους που αναγνωρίζουν "εκκλησιαστικότητα" και μυστήρια σε κακοδόξους-αιρετικούς όπως παπικούς και μονοφυσίτες κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top