Να σημειωθεί ότι η ενορία στεγάζεται σε παλαιό Ρωμαιοκαθολικό παρεκκλήσιο το οποίο παραχωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου με ένα μακρόχρονο συμφωνητικό, γεγονός που αποδεικνύει την σημαντικότητα των επαφών και των στενών σχέσεων με τις άλλες Ομολογίες
Την πρώτη Θεία Λειτουργία στην καινούργια Ενορία στην νότια περιοχή των Βρυξελλών τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας μετά την τέλεση του Αγιασμού των Θυρανοιξίων.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης, η ενορία αυτή δημιουργήθηκε λίγο έξω από τις Βρυξέλλες για να καλύψει τις ανάγκες των ορθοδόξων της Βαλονικής Βραβανδίας, μιας περιοχής ιδιαίτερα σημαντικής καθώς συμπεριλαμβάνει και την πόλη της Louvain-la-Neuve, την σπουδαία γαλλόφωνη φοιτητούπολης του Βελγίου με πολλούς ορθόδοξους φοιτητές απο την Ελλάδα και αλλού.
Η Ενορία συστήθηκε στο όνομα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης και του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Η Αγία Ειρήνη επιλέχθηκε τιμής ένεκεν δια την κα Ειρήνη Μέγκενς, συνταξιούχο δημοσιογράφο στο Βέλγιο, η οποία προσέφερε πολλά στη Μητρόπολη και ο Όσιος Παΐσιος ως εκπλήρωση προσωπικού τάματος του Σεβασμιωτάτου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας μίλησε για τις ζωές των δύο μεγάλων Αγίων στους οποίους αφιερώθηκε η Ενορία, στο μαρτύριο της Αγίας Ειρήνης και στην σπουδαία για τον σύγχρονο άνθρωπο διδασκαλία του Γέροντος Παϊσίου.
Ευχαρίστησε θερμά τον παριστάμενο Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο Mgr Jean-Luc Hudsin και τους ιερείς της περιοχής για την μεγάλη τους βοήθεια και στήριξη. Να σημειωθεί ότι η ενορία στεγάζεται σε παλαιό Ρωμαιοκαθολικό παρεκκλήσιο το οποίο παραχωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου με ένα μακρόχρονο συμφωνητικό, γεγονός που αποδεικνύει την σημαντικότητα των επαφών και των στενών σχέσεων με τις άλλες Ομολογίες.
Ευχαρίστησε επίσης τους ιερείς και διακόνους που έσπευσαν να παραστούν στο ιστορικό αυτό γεγονός της τοπικής Εκκλησίας, τον Ιερατικώς Προϊστάμενο, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευάγγελο Ψάλλα, τους συνεργάτες που κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω του και τον κόσμο που συμμετείχε στη χαρά αυτή της Μητροπόλεως.
Αξιοσημείωτο γεγονός, επίσης, είναι το ότι πέραν των ορθοδόξων παρευρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία κάτοικοι της περιοχής, άλλων Ομολογιών, που ήταν συνδεδεμένοι με το παρεκκλήσιο και ήθελαν να δουν με περιέργεια και ζωηρό ενδιαφέρον, τί σημαίνει ένας Ρωμαιοκαθολικός Ναός να γίνεται Ορθόδοξος, μαρτυρία ζωντανή για τον ιεραποστολικό χαρακτήρα των Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου όπου γης.

  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top