Σε διάλογο που είχαμε μέσω facebook με τον π. Νικόλαο Μανώλη, παραπονεθήκαμε για την διαστροφή, παρερμηνεία αλλά και συκοφαντία στο κείμενο του π. Άγγελου Αγγελακόπουλου.

Ο π. Νικόλαος μας έγραψε:

«Ελπίζω να έχεις τις θεολογικές γνώσεις να απαντήσεις σε όσες θεολογικές θέσεις παραθέτει ο πατήρ στο κείμενό του..... Γράφεις και καταλαλείς περί συκοφαντιών και δεν είσαι σε θέση να αποδείξεις του λόγου σου το αληθές».

αλλά η συζήτηση δεν συνεχίσθηκε λόγω διαγραφής των σχολίων από τον ίδιο.

Κατ΄ αρχάς ας ξεκινήσουμε από τις περίφημες ''θεολογικές γνώσεις'' που θα πρέπει να έχουμε για να μπορέσουμε να μιλήσουμε. 

Όταν ο π. Νίκωνας ανέφερε τα γνωστά για τους ''μανάβηδες, νταλικέριδες'', τις ''νοικοκυρές'' και τον ''θεσσαλονικιό παπά'' (π. Νικόλαο Μανώλη), ο ίδιος και οι συν αυτώ παρεξηγήθηκαν (όπως εδώ και εδώ) με τους κάτωθι λόγους του π. Νίκων:

«σωστή θεολογία έχει και ο διάολος».

«η κάθε νοικοκυρά και ο κάθε μανάβης... τι ξέρουν αυτοί από θεολογίες και το τι είπε ο Πατριάρχης; 

«Βάζεις τώρα την νοικοκυρά και τον ταξιτζή... να πει τι για τον Πατριάρχη; τι ξέρει, τι ιδέα έχει;»

«Λες και δεν έχουμε αγίους σήμερα να πολεμήσουνε τον κάθε αιρετικό.Πρέπει να υπογράψει ο νταλικέρης και η νοικοκυρά»

«Ο νταλικέρης θα είναι νταλικέρης. Θέλει να βοηθήσει την Εκκλησία; Να γίνει άγιος! Δεν θα θεολογήσει η νοικοκυρά και η συμπεθέρα και η κουμπάρα!

και ήλθε λοιπόν σήμερα ο π. Νικόλαος Μανώλης να μας πει ότι θα πρέπει να έχουμε τις δήθεν απαραίτητες θεολογικές γνώσεις για να μπορέσουμε να μιλήσουμε!!! Τότε γιατί παρεξηγήθηκε όταν ο π. Νίκων αυτό ακριβώς τους έλεγε; τους ανέφερε ότι ακριβώς ανέφερε και σε μας ο π. Νικόλαος Μανώλης! Όλοι στον περίγυρο του π. Νικόλαου μπορούν να «θεολογούν», και έχουν αυτήν την απαραίτητη «γνώση», αλλά εμείς όχι; Αν είμαστε και μείς οι ''νταλικέρηδες'';

Ας περάσουμε τώρα και στην λεγομένη ''απόδειξη'' περί συκοφαντίας ''δια του λόγου το αληθές'',  όπως μας εζήτησε ο ίδιος!

Ο π. Άγγελος Αγγελακόπουλος μας ονόμασε ''σχισματικούς'' στο τελευταίο άρθρο του. Ο συναγωνιστής όμως του π. Νικόλαου Μανώλη (π. Θεόδωρος Ζήσης), μας έχει ονομάσει ως ''ορθώς διαμαρτυρόμενους'', ''σεβαστούς'', ότι  ''θαυμάζει τον ζήλο μας'', ότι το σχίσμα το δημιουργήσαμε εμείς (δηλ. οι Νεοημερολογίτες) ''δημιουργήσαμε σχίσματα στην Εκκλησία...'' (δείτε εδώ) και πολλά άλλα....

Για να μας πουν λοιπόν οι περίφημοι «θεολόγοι»: έχει δίκιο ο π. Άγγελος ή ο π. Θεόδωρος; Είναι σχισματικοί οι Παλ/τες (θεωρία π. Άγγελου) ή το σχίσμα το δημιούργησαν οι Νεοημερολογίτες (θεωρία π. Θεόδωρου);

Ας μας απαντήσουν λοιπόν, και όταν απαντήσουν θα αποδείξουμε και εμείς τις περίφημες αυτές ''θεολογικές γνώσεις'' που θα πρέπει να έχουμε ενώ άλλοι όχι........ 

Εμείς άλλες ''γνώσεις'' παρελάβαμε από τους Πατέρες, και όχι ''σύγχρονες'', όπως:

 «εί θεολόγος εί, προσεύξου αληθώς», ηγούν εν θεωρία της Χάριτος. «Και εί αληθώς προσευχή, θεολόγος εί» (Αγ. Νείλου του ασκητού. Φιλοκαλία, 1, 182).



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top